torstai 31. lokakuuta 2013

Paperia taas tuhlattu roskakirjaan




















Lakdawalan avauskirjat ovat kyllä melkoista saissea. Miksi näitä edes julkaistaan?!

keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Toinen erinomainen teos

Kirjoittajan ei tarvitse olla super-GM tai maailmankuulu shakkiteoreetikko, jotta syntyy hyvää jälkeä. Tätä selkeämmin asioita on vaikea esittää. Hyvä opus!

Lainaus esipuheesta:
"I have always had quite strong memory for chess.. So opening were my topic of study and I could memorize opening theory with no problems.. At some point though, this all changed and I became addicted to studying the endgame. This is what led to my biggest improvement."

Kuulostaapa tutulta. Toivottavasti myös viimeinen lause tulee toteutumaan allekirjoittaneen kohdalla.. :)

PS. Venäläisnyrkkijuttu on vieläkin työn alla, sillä eilen oli "korkeapaikan leiri."

Neuvostonyrkkien jalanjäljillä - Osa 1: Ratsun kutittelu laitasoltuilla














Coming soon..







































tiistai 29. lokakuuta 2013

Tämän planeetan paras shakkistrategian opas on nähnyt päivänvalon

























Kun eilen illalla rupesin ensimmäistä kertaa vilkuilemaan tämän venäläisklassikon modernia, "länsimaistettua" versiota, tuli heti mieleen, että tässä on niitä juttuja, jotka yleensä "opitaan" ottamalla pataan selvästi vahvemmalta pelaajalta (tai tietokoneelta). Sen jälkeen luin kirjan toimittajan esipuheen, jossa hän toteaa samaa. Opiskelu jatkuu..

maanantai 28. lokakuuta 2013

Hauska yhteensattuma

Katsoin erään Bobby Fischerin analyysivideon parisen viikkoa takaperin. Tänään kävin hakkamassa Lyseolla (OSS) 10 minuutin pikapelejä ja vastustajani pelasi juuri samaa roskavariaatiota minua vastaan. Ajattelin pelin aikana, että vastustajani ei ole katsonut Bobbyn videota, kun pelaa tollaisen "This is a weak move already" -siirron.. :) Toki on muutenkin selvää, että 3..Bg4 on hanurista.

lauantai 26. lokakuuta 2013

Aivot toimivat ylikierroksilla?!

























Nähtävästi vanha neuvostomantra, jonka mukaan loppupelien tutkiminen parantaa tehokkaasti yleistä pelitaitoa, pitää paikkansa. Ratkaisin juuri parikymmentä keskipelitehtävää Yusupovin uusimmasta kirjasta muutamassa minuutissa. Kirjan loppupelitehtävät vaikuttavat melko kimuranteilta, mutta ne pitää ratkoa viikonlopun aikana. Sen jälkeen alkaa "ultrasyvien" avausvalmisteluiden työstäminen seuraavia pelejä varten.

Päivitys: Loppupelitehtävät eivät sujuneet yhtä hyvin. Sotilasloppupelitietämyksessä on näemmä pahoja aukkoja! Kuviossa on ko. kirjan daamiloppupelejä käsittelevän luvun ensimmäinen tehtävä.



















Jos daami ottaa soltun, syntyvä loppupeli on remi. Päivänselvää. Ratkaisua ei löytynyt useamman minuutin pähkäilyn jälkeen, joten oli pakko tsekata vastaus. 1.Dc6! Db4 2.Dd7! Olin arvioinut 2..Dd3+ 3.Db5+ jatkossa syntyvän loppupelin remiksi! "Toi on kans remi". No ei tietenkään ole! Elementary, my dear Watson.

Cutting the king (Haigh-Hokkanen, Eurocup 2013)

Torniloppupelit ovat tunnetusti hyvin vaikeita pelattavia. Tämäkin asema on pelistä Haigh-Hokkanen.



















1...Kb5 2.Ra1 Rc4+ 3.Kf3 Ra4 4.Rb1+ Rb4 5.Ra1 Kc4 6.Ke3 Kb3 7.Kd3 Kb2 8.Rh1 Rb5 9.Rh4?!



















9..Rd5+! Cutting the king! Musta siis "potkaisee" valkean kuninkaan takaisin kunkkusivuston suuntaan ennen sotilaan lyömistä.

10.Ke2 Rxa5 11.Rb4+ Kc2 12.Rxb7 Re5+! Again, cutting the king!

13.Kf2 a5 14.Ra7 Kb3 15.Rb7+ Ka3 16.Kf3 a4 17.Kf2? 




















Nyt Hokkanen olisi voinut ottaa pisteen kotiin siirrolla 17..Re4! Mustan torni siirtyy seuraavaksi b4:ään ja valkealla ei ole pelastumismahdollisuuksia.

Torniloppupeli Haigh-Hokkanen, Eurocup 2013

Kuvion asema on juuri pelatusta pelistä Haigh-Hokkanen.



















Mustalla on "selvä" voittoasema, sillä hänen torninsa on katkaissut valkean kuninkaan etenemisen daamisivustan suuntaan (cutting the king -periaate). Mustan torni pääsee helposti koukkaamaan b-linjalle, mikä johtaa mustan sotilaan korottumiseen. Se, miksi sana selvä on lainausmerkeissä, selviää pikapuolin.

1.Kf1? Nyt 1..Re3 ja Rb3 voittaisi helposti.

1..Ka1? 2.Kf2 a2 3.Kf1 Rc5 4.Ke2 Rc1 5.Kd3 Rb1 6.Rh6 Kb2 7.Rb6+ Kc1 8.Rc6+ Kd1 9.Rh6 Rb3+ 10.Kc4 





















10..Ra3?? 11.Rh1+ Kc2 1/2-1/2

10..Rc3+ olisi johtanut teoreettiseen voittoloppupeliin daami+kunkku vs. torni+kunkku, mutta sen voittaminen on käytännössä hyvin vaikeaa. Edes super-GM Peter Svidler ei siinä onnistunut; 50 siirtoa tuli täyteen ja peli tuomittiin tasapeliksi.

perjantai 25. lokakuuta 2013

Torniparien vaihto loppupelissä - Osa 1

Tämä artikkelisarja alkaa esimerkillä, jossa valkea ilman mitään suunnitelmaa ja tunaroi tasa-aseman nopeasti nollaksi tulostaululle.



















Lähetti on hieman vahvempi upseeri kuin ratsu, kun sotilaita on molemmilla sivustoilla. Molempien torniparien vaihto kuitenkin kuivattaisi aseman totaalisesti. Valkean olisi siis pitänyt heti tuplata tornit d-linjalle ja pelaajat olisivat voineet sopia remistä molempien torniparien vaihdettua.

Valkea pelasi kuitenkin 1.f4?!

Nyt musta voi säilyttää toisen torniparin laudalla ja säilyttää minimaaliset voitonpeluu mahdollisuudet. Loppupeleissä torni + lähetti -yhdistelmä on tunnetusti hieman vahvempi kuin torni + ratsu -yhdistelmä (ns. Fischer-loppupeli), edellyttäen tietysti, että asema ei ole suljettu. Tunnettu loppupeliguru Karsten Muller ja FIDE-mestari Wolfgang Pajeken antavat siirrolle kysymysmerkin, mutta se ei vielä pilaa valkean asemaa.

1..Rhd8 2.Rd2 Bc6 3.Rad1 Rxd2 4.Rxd2 h6 5.g3?! On vaikea keksiä, mikä on tämän siirron tarkoitus. Vastaus lienee, että sillä ei ole mitään tarkoitusta. Ehkä valkea halusi siirtää soltun pois lähetin tähtäimestä. Valkea voisi ruveta pukkaamaan eteenpäin sotilasenemmistöään ns. kandidaattisotilas edellä eli 5.c4.

5..Rg8 Musta valmistelee sotilasenemmistönsä mobilisointia.

6.Nd6?! Taas päätön siirto. Ratsu on vain näennäisesti aktiivinen d6:ssa. Muller ja Pajeken antavat sille kysymysmerkin, mutta tämänkään siirto ei vielä pilaa valkean asemaa. Ehkä valkealla oli mielessä ratrumanooveri d6-c4-e5, mikä toteutuikin pelissä. Mullerin ja Pajeken mukaan profylaktinen siirto 6.h4 oli tarpeen.

6.. g5 7.fxg5? Muller ja Pajeken eivät kommentoi tätä siirtoa mitenkään, mutta näyttäisi siltä, että vasta tämä siirto antaa mustalle tuntuvan edun. Esimerkiksi 7.c4:n jälkeen valkealla ei ole ongelmia. Mielenkiintoinen on 7.f5!?

7..hxg5 Nyt valkean h-sotilas on potentiaalinen heikkous ja mustalla on mahdollisuuksia saada solttuenemmistöään etenemään, mutta helppoa se ei ole vieläkään.

8.Nc4 Rh8. 9.Ne5 Be8! Pelin loppu menee jo selvästi tämän artikkelisarjan aihealueen ulkopuolelle..

Raahen Linnoituksen Turnaus



















Tournament: Raahen Linnoituksen Turnaus 16. - 17.11 on Pohjois-Suomen GP-sarjan osakilpailu.

1. prize/1. palkinto: 500 Eur

Tournament fee/ Osanottomaksu 30 Eur, nuoret/youth 15 Eur.

Registration/Ilmoittautuminen 15.11. mennessä Heikki Sarkkinen +35840-5681431 tai sähköposti raahen.autokulma@kotinet.com.

IM/GM pelaajat voi myös tiedustella Heikiltä mahdollisia etuisuuksia. For any benefits concerning IM/GM players, please contact Heikki Sarkkinen

Time to play/Aikataulu la 16.11. Confirmation of participation/Osanoton varmistus ja jälki-ilmoittautuminen 10.00-10.45 1. round/1.kierros klo 11.00

Venue & accommodation/Majoitus: Hotelli Raahen Hovi 08-2116400

Sivustoidun lähetin vapaaehtoinen vaihtaminen - Osa 1













Sivustoidun lähetin vapaaehtoinen vaihtaminen tuntuu niin epäluonnolliselta, että monet pelaajat eivät edes harkitsisi moista kummajaista. Sama koskee näemmä myös supervahvoja tietokoneohjelmia.





















17..Bxc3! 18.bxc3. Mustan ratsulla on nyt turvattu tukikohta c5:ssä ja valkean lähetti toimii tällä hetkellä lähinnä "pitkänä sotilaana". Tunnetun prinsiippelin mukaan keskeistä on se, mitä jää laudalle (eikä se, mitä laudalta katoaa). Lisäksi valkealla ei ole mitään mahdollisuuksia hyödyntää mustan heikentyneitä tummia ruutuja. Valkea ei voi myöskään edes uneksia hyödyntävänsä puoliavointa b-linjaa. Musta luonnollisesti fiksaa seuraavaksi valkean heikon a4-sotilaan. 18..a5! Vaikka Komodo 3 ei halua millään halua luopua sivustoidusta lähetistä, se rupeaa vähitellen "tajuamaan", että valkea on ongelmissa. Ilmeisesti valkean olisi nyt pitänyt "jäkisivustoida" lähettinsä (19.g3 jne), mutta 19.Rb1?:n jälkeen hän hävisi nopeasti.

Sillä välin kun istuin potalla Komodo 3 oli taikinoinut (19.g3:n jälkeen) kätevän ryhmittelyn mustan raskaille upseereille; Re7, Df8, Rae8, Dg7. Sivustoitu daami! :)

Nyt loppu pikapelaaminen!

"Yes, I have played a blitz game once. It was on a train, in 1929."
--Mikhail Botvinnik

Juutuin eilen yömyöhään hakkamaan nettipikapelejä.. ja huonoin tuloksin! Ja tänään tietty väsyttää perhanasti! "The Soviet School of Chess" ei olisi tuollasta hömppää hyväksynyt. Työpäivän jälkeen rupean työstämään läpi kaikki Yusupovin uusimman kirjan tehtävät. Kaikki pitää olla ratkaistuna tai ainakin läpi käytynä sunnuntaihin mennessä. Kirjan verbaalinen anti on vähäinen. Mitä järkeä on selittää alkuun alkeita, jos kyseessä on kirjasarjan viimeisin (yhdeksäs) osa? Täytetään sivuja? Ja Yusupovin primitiivisistä avauskatsauksista ei liene mitään hyötyä niille, jotka omistavat hiemankin avauskirjallisuutta. Sen sijaan tehtävät on valittu varsin huolella.


PS. Kiitos Raimo Lindroosille (Shakeril) erinomaisesta asiakaspalvelusta! Kastuneen kirjan tilalle tuli tänään uusi.. :)

keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Doubled Pawns in Action

Otsikko on lainattu Watsonin Chess Strategy in Action -kirjan eräästä luvusta.

Tämä asema syntyi tänään pelaamassani 10 min pikapelissä.



















Pelasin 21.Na4!? Rupesin juuri analysoimaan asemaa Komodo 3:lla ja alkuun siirto oli neljänneksi paras, mutta vähitellen Komodo nostaa siirron arvoa. Uskallan veikata, että kohta se on myös Komodon valinta parhaaksi siirroksi. b-linjan avaantuminen valkean hyödyksi ja e6-ruudun heikentyminen antanevat valkealle selvän edun. Valkean "heikkoa" kaksoissotilastas vastaan on vaikea hyökätä.


















Morozevichin (kuvassa) käsissä eristetyt kaksoissotilaat eivät ole pelkästään "ei-heikkouksia", vaan itse asiassa hyödyllisiä nappuloita!



















21..Df6!!

Ensinnäkin, valkean aktiivisin nappula eli daami katoaa laudalta.

Toiseksi, kaksoissotilas itse asiassa estää valkeaa pukkaamasta eteenpäin kunkkusivuston sotilasenemmistöä.

Alexanderin siirto taisi olla valkeilla pelanneelle Rogozenkolle melkoinen psykologinen isku.. Hänen asemansa kaatui kuin korttitalo tuulessa.

Yusupovin uusin kirja saapui..

..mutta kirja oli ottanut matkalla vesidamagea..















Koko hemmetin kirjan alareuna on kastunut matkalla. :(



Varsin onnistunutta loppu(pika)pelailua

Tämä 10 min pikapeli pelattiin netissä muutama päivä takaperin. Suhteellisen kova vastustaja pelasi avauksen erinomaisesti (ko. variaatio meni saman tien varikolle) ja mustalla on tiettyjä ongelmia selvitettävänään..



















19..Be6!? 20.Bxe6 fxe6 21.Rd7 Rd5 22.Rd3 Rxd3 23.Rxd3 




















23..Rf8! (tietysti mutta omille siirroille on mukava antaa huutari) 24.Kf1 Rf7 25.Rd8+ Rf8 26.Rd6 Rf5! (Rook must be active!) 27.Rd7 (27.Rxe6 Rc5 käsittääkseni mustalla ei ole ongelmia myöskään tässä jatkossa) 27...Rf7 28.Rxf7?! Kxf7 ("dead draw") 29.Ke2 Ke7 30.Kd3 Kd6 31.Ke4 c5 32.a4 b6 33.f3 a6 34.f4 b5 35.axb5 axb5 36.g4 




















36..Kc6 37.Ke5 b4 38.f5 exf5 39.gxf5 Kb5 40.e4 Kc4?! (40..c4! on simppeli remi, mutta en huomannut orastavassa aikapulassa, että Kd4:n jälkeen voi pelata c3 ja sotilasta ei voi ottaa, koska b-solttu korottuisi) 41.Kd6 Kd4 42.e5 c4 43.e6 c3 44.bxc3+ bxc3 45.e7 c2 46.e8=Q c1=Q (remi daamiloppupeli) 47.Qe5+ Kd3 48.Qxg7 Qa3+! (ainoa mutta täysin itsestään selvä remisiirto) 49.Ke6 Qb3+? (esim. Qa6= mutta aikaa oli tässä vaiheessa jäljellä vain 10 sekuntia) 50.Kf6 Qb6+ 51.Kf7 valkealla on voittoasema ja mustalla aikaa muutama sekuntti, joten 1-0 Itseasiassa voitto ei ole niin simppeli kuin luulisi.

tiistai 22. lokakuuta 2013

Tyypillinen black out

Asema on tänään pelatusta 10 min pikapelistä.



















Valkea on pelannut avauksen passiivisesti ja minulla (mustilla) on etua. Mustan kehitysetu suorastaan vaatii tornien rynnimistä "seitsemänteen taivaaseen" sotilaan uhrauksen avulla.

19..c4!? 20.dxc4 Rd2 21.b3 Rxe2 22.Rd1 b5! 23.cxb5 Rcc2 

Tässä ajattelin, että loppupelitekniikkani on jo vähintään Kramnik-tasoa.

24.a4! "Täh? Voiko noinkin pelata.. argh.. jos torni ottaa f-sotilaan niin sit valkea pakottaa tornien vaihdon.. argh.. ja aikaa kulunut jo noin paljon.. mitä hemmettiä tässä pitäs nyt tehdä?" (Olin juuri eilen tutkinut tornien seitsemänteen taivaaseen liittyviä asemia mm. Nunnin kirjasta ja eihän kunkku yleensä ole f6:ssa)

Ei ainakaan 24..Ke5?? 















Peli päättyi lopulta tasan black outista huolimatta..

Jatkossa 24...Rxf2 25.Rf1 Rxf1+ 26.Rxf1+ Ke6 mustalla on edelleen hivenen etua.

Huomasin tänään, että tämän tyyppinen black out toistuu peleissäni kerta toisensa jälkeen 1) pari-kolme vahvaa siirtoa ja sitä seurannut hyvä asema; 2) edun yliarviointi ja voimakas hyvänolontunne: "tästähän tulee mukavasti pojoja"; 3) yllättävä (puolustus)siirto vastustajalta; 4) shokki ja sitä seuraava blunderi. Täydellinen esimerkki siitä löytyy liigapelistäni Alhoa vastaan.

Mieti, jos musta olisikin lyönyt daamin f6:sta takaisin e-sotilaalla torniloppupeliin siirryttäessä. Tällaiset pienet positionaaliset nyanssit tekevät loppupelejen tutkimisesta mielenkiintoista.

Loppupelitekniikassa tapahtunut selvää parannusta

Olen välillä pelannut 10 min pikapelejä netissä ja loppupelitekniikka on näiden pelien perusteella parantunut selvästi. Valtaosa harjoitteluajasta tulee jatkossakin kulumaan loppupelistrategia ja -teorian opiskelun parissa. Melko yllättävää, että harjoitus tuottaa tulosta näin nopeasti. Toisaalta en ole aiemmin tähän osa-alueeseen liiemmin panostanut. Nyt sitä oikein odottaa, että nappuloita katoaa laudalta ja pääsee pelamaan loppupeliä! 

PS. Tämän kirjan laitoin myös tilaukseen:



          

maanantai 21. lokakuuta 2013

ATE - Super-Manninen (Raahe 2013)









ATE:lle käy Raahessa samoin kuin ko. pätkässä eli "Neuvostonyrkki" jysäyttää saman tien kanveisiin. Mannisarmeijaa viritellään huippukuntoon neuvostoliittolaisten klassikkokirjojen avulla.


torstai 17. lokakuuta 2013

Intensiivitreenit aloitettu Raahen turnausta varten





















Seuraavana olisi vuorossa Raahen turmaus reilun kuukauden päästä ja olisi tarkoitus harjoitella n. 6-10 h/vrk. Alkuun pääasiassa loppupelistrategiaa ja -teoriaa (n. 80 %) ja vain hieman taktiikkaa ja avausteoriaa (n. 20 %). Viikko ennen turnausta rupean satsaamaan lähes pelkästään taktiikkaan ja avausvalmisteluihin. Pari viimeistä päivää tulen kuluttamaan pelkästään avausvalmisteluihin ja valittuihin avauksiin liittyvään keskipelistrategiaan. Blogia tulen päivittelemään minkä kerkeän.

tiistai 15. lokakuuta 2013

Rise of the Machines: Komodo 3 osaa pelata myös eriväristen lähettien loppupelejä





















Tarkoitukseni oli laittaa blogiini esimerkki siitä, että supervahvat tietokoneohjelmat eivät ymmärrä kovin hyvin eriväristen lähettien loppupelejä. Yllätys oli suuri, kun Komodo 3 nakkasi tiskiin ainoan pelastussiirron kymmenessä sekunnissa! Tätä siirtoa ei löytänyt Skachkov, jonka vahvuuslukua ei löyty FIDE:n sivulta. Peli käytiin kuitenkin Russia Cupissa (1997), joten tuuppari ei ole kyseessä. Komodo 3 löysi välittömästi myös mustan ainoan voittosiirron valkean virheen jälkeen. Mistä lähtien tietokoneet ovat osanneet ajatella loogisesti?!

Valkea alkaa ja tekee remin.





















Komodo 3 löysi lähes välittämästi myös voittosiirroon, jonka supersuurmestari Gelfand missasi Shirovia vastaan. 

Valmistautuminen OSS:n Elo-turnaukseen aloitettu

























Oulun Shakkiseura järjestää viikonlopputurnauksen 30.11.-1.12.2013. Turnauksessa pelataan viisi kierrosta, joista ensimmäinen nopean shakin ajoin. Kilpailu on selo- ja kierrosten 2-5 osalta myös elokelpoinen.

Pelipaikka: Oulun Lyseo, Kajaaninkatu 3 (autoportti Linnankatu 4).

Aikataulu: Osanoton varmistus lauantaina klo 9.45-10.30, 1. kierros klo 11, 2. kierros klo 12, 3. kierros klo 17. Sunnuntaina 4. kierros klo 9, 5. kierros klo 14.

Peliaika: Ensimmäisellä kierroksella 15 minuuttia + 10 sekuntia/siirto. Muilla kierroksilla 90 minuuttia + 30 sekuntia/siirto.

Osallistumismaksut 30 euroa (N 15 euroa), jälki-ilmoittautumislisä 10 euroa.

Lisätietoja: Martti Luodonpää 040 763 8115, Osmo Kauppila 040 825 7692, email: osmo.kauppila@oulu.fi

maanantai 14. lokakuuta 2013

Eriväristen lähettien loppupelit – Osa 1: Perusperiaatteet ja -konseptit















Looginen ajattelu

Looginen ajattelu on tärkeämpää kuin variaatioiden tarkka laskeminen. Tästä syystä muutoin supervahvat tietokoneohjelmat pelaavat eriväristen lähettien loppupelejä suhteellisen heikosti. Puolustajan pitää ”rakentaa” mielessä sellainen asema, josta peli ei pysty etenemään (fortress). Eriväristen lähettien loppupelien keskeinen teema onkin juuri fortress.

Erittäin voimakas tasapelitaipumus

Peli päättyy usein tasan, vaikka toisella pelaajalla olisi kaksi tai kolme (!) sotilasta enemmän.

Puolustajan sotilaiden sijoittaminen

Vastoin yleistä sääntöä, puolustajan pitää pyrkiä sijoittamaan sotilaansa oman lähettinsä värille. Tämä on ainoa loppupelityyppi, jossa ”huono” lähetti on itse asiassa ”hyvä” lähetti.

Positionaaliset nyanssit ovat tärkeämpiä kuin materiaali

Yleensä sotilaiden lukumäärä ei ole niin tärkeää kuin pienet muutokset sotilaiden ja muiden nappuloiden sijainnissa. Niinpä sotilaan uhraukset ovat yleisiä. Pääsääntöisesti vapaasotilaiden lukumäärä on tärkeämpi asia kuin sotilaiden kokonaislukumäärä.

Mieti tarkkaan sotilaiden siirtoja

Sotilaiden siirroilla on eriväristen lähettien loppupeleissä kauaskantoisia seuraamuksia. Mieti siis hyvin tarkkaan ennen kuin siirrät sotilaita, sillä ne eivät tunnetusti pysty siirtymään takaisin. 

Yhden diagonaalin periaate

Molempien pelaajien pitää pyrkiä sijoittamaan lähettinsä niin, että se puolustaa omia sotilaita ja estää vastustajan sotilaiden etenemistä samalla diagonaalilla.

Sotilaat tähtäimessä

Tyypillinen puolustuskeino on vastustajan sotilaiden uhkaaminen lähetillä. Tavoitteena on pakottaa sotilas siirtymään huonompaan ruutuun (samalla värille kuin vastustajan lähetti) tai sitoa kuningas suojelemaan sotilaita.

Seuraavassa esimerkissä toteutuvat samanaikaisesti kaikki nämä periaatteet ja konseptit.




















1.c5! Bxc5 2.Bb3 e5.3.Le6 ja tuloksena on päivänselvä fortress (tasapeli).

HUOM. Tämän kirjoituksen periaatteet ja konseptit soveltuvat vain loppupeleihin, joissa sotilaita arvokkaammista nappuloista on jäljellä vain eriväriset lähetit. Pelkkien tornien lisääminen laudalle vähentään dramaattisesti tasapelitaipumusta ja muuttaa pelin luonteen täysin. Jos pelissä on vähänkin keskipelielementtejä jäljellä, soveltuu siihen eriväristen lähettien keskipelistrategian tärkein periaate: aloite on otettava haltuun lähes hinnalla millä hyvänstä

"Loppupelirankaisu"

Tumpeloin Kokkolassa helpon voiton torniloppupelissä Marjusaarta vastaan. Tästä seuraa "rangaistuksena" seuraavien kirjojen perinpohjainen tutkiminen tällä viikolla.. :)




sunnuntai 13. lokakuuta 2013

3/4 Kokkolassa

Kaksi voittoa ja kaksi remiä Kokkolassa eli siis 3/4. Tavoitteena oli 3,5/4. Suoritusluku oli 2257 (FIDE), lineaarinen 2264. Selo/Elo on siis nousussa. Jos lasketaan vain Elo-luvun omaavat vastustajat (2,5/3). suoritusluku oli 2337 (FIDE) ja uusi Elo-lukuni Selo-laskurilla laskettuna 2112. Elo lasketaan hieman eri tavalla kuin selo, joten luku saattaa heitellä muutaman pisteen suuntaan tai toiseen.

Alla asema pelistä Manninen - Marjusaari. Ilmeisesti valkea pystyy voittamaan tämän aseman, mutta käytännössä se ei ollutkaan niin helppoa. Peli päättyi tasan.



















Parhaat siirrot molemmilta näyttäisi johtavan daami vs. torni -loppupeliin, joka on "theoretically winning, but is quite tricky to play in practice." (Nunn 2009). Chessbasen mukaan valtaosa suurmestareista ei pysty voittamaan tietokonetta tässä loppupelissä, jos otetaan huomioon ns. 50 siirron sääntö.




















Mustan pitää luonnollisesti välttää viemästä kunkkua nurkkaan, mutta oikeilla siirroilla valkea saa ajettua mustan seuraavanlaiseen zugzwang-asemaan:



















Mustan torni tippuu muutaman shakin jälkeen siirsi hän sen sitten mihin tahansa.

PS. Melkoisia juttuja jäi näkemättä Kokkolan peleissä, kun rupesin niitä alustavasti tutkailemaan koneella. Postailen huomenissa lisää analyysejä..

sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Moderni näkemys shakkinappuloiden numeerisiin arvoihin


Modernin näkemyksen mukaan shakkinappuloiden numeeriset arvot ovat seuraavanlaiset (Kaufman 2012):

Ratsu                                  3 ½
Lähetti (pariton)                 3 ½
Torni                                   5 ½
Lähettipari                          7 ½
Kuningatar                          10

Nämä numeeriset arvot antavat oikein vastauksen liittyen nappuloiden vaihtoon lähes kaikissa asemissa, jossa kummallakaan pelaajalla ei ole merkittävää asemallista etua. Täydellä laudalla upseerien ja daamin arvo on yleensä himpun verran em. arvoja suurempi. Vastaavasti tornien ja sotilaiden arvo kasvaa laudan tyhjentyessä.

Tärkeä poikkeus on sivustoitu eli Fianchetto-lähetti kuningashyökkäyksen yhteydessä. Fianchetto-lähetti on lähes poikkeuksetta tärkein kuningasta suojaa nappula, joten yleensä sen (puolustuksellinen) arvo on vähintään tornin veroinen ja monissa tapauksessa suurempikin. Hyvä esimerkki tästä on sisilialaisen puolustuksen lohikäärmevariaatio.  

Satuin eilen voittamaan nopean shakin (15 min) Pohjois-Suomen mestaruuden, ja sain mitalin lisäksi palkinnoksi Yermolinskyn kirjan The Road to the Chess Improvement. Myös tämän kirjan esipuheessa painotetaan omien pelien analysoinnin tärkeyttä, joten ei muuta kuin Mannispeli kehiin.

Kuvion asema on pelistä Manninen - Fieandt (SM-liiga 2011-2012). Olin silloin ensimmäistä kertaa liigajäillä. Valkea on juuri uhrannut lähetin e6:een. Sitä aiemmin valkea oli rohmunnut ei-materialistista syistä c5-sotilaan, joka on kuitenkin heikko kaksoissotilas. Sen arvo lähenteli ennen uhrausta nollaa, mutta nyt sillä on kuitenkin jotain arvoa, sillä mustan ei ole niin helppo voittaa sitä takaisin. Valkealla on siis reilun kahden sotilaan arvosta materiaalia upseerista ja nyt tarjolla on lisää materiaalia laadun muodossa (ratsu lyö tornin).  

Tein kuitenkin virhearvion ja löin lähes välittömästi lähetin; olin ilmeisesti jo e6-uhraushetkellä tehnyt tämän päätöksen. 


Muutamaa siirtoa myöhemmin kävi selväksi, että  valkean kuningashyökkäysmahdollisuudet ovat täysin delusionaalisia: ”mahtava” tumma lähetti ei tee paljon mitään muuta kuin seisoo paikallaan ja suojelee pateettista C5-sotilasta. Valkea ei pysty etenemään f-sotilaalla, sillä f-linja on vankasti mustan hallinnassa ja mustan vahva lähetti tiirailee e4-sotilasta (ja samalla suojaa b7-sotilasta). Lisäksi mustan ratsulle löytyy hyvä tukikohta esim. e5-ruudusta. Valkea heitti siis etunsa mustalle täysin väärin arvioidulla vaihdolla.

Onneksi lopulta voitin pelin monimutkaisten vaiheiden jälkeen..

torstai 3. lokakuuta 2013

Manninen - Kiuttu (Oulu 2013, harjoituspeli 1 h/40 s. + 10 min)



14.h3! Na6?! (14...Nd7 15.g4 Nb6 16.Rhe1+ Be6 17.Bxe6 fxe6 ja valkean etu on minimaalinen. Komodo liputtaa alkuun varsin massiivista etua valkealle, mutta vähitellen etu katoaa lähes olemattomiin. h3-siirtoon liittyi myös ansa, joka jää lukijoiden selvitettäväksi. 14...b5!?) 15.Rhe1+ Be6 16.Bxe6 fxe6 += 17.Ne4 Rd5! 18.Nxf6 Kxf6 19.h4! h6 20.Re4?! (Nähtästi 20.Ne5 olisi säilyttänyt valkean pienen edun.) c5 = 21.Rde1 Re8 22.g4 cxd4 23.Nxd4?? Nc5 -+ 24.Rf4+ Kg7 25.Rd1 e5 (25...Rc8!) 26.Nf5+ gxf5 27.Rxd5 exf4 28.Rxc5 fxg4 ja valkea antautui muutaman siirron kuluttua (0-1).

Takapiruna toimi Komodo 3.

Super-Manninen is back.. and stronger than ever! :D












Rupesin taas harjoittamaan puuntuuppausta. Elo-luku tippui tasolle 2094 katastrofaalisessa sarjapelissä muutamia kuukausia takaperin, mutta nyt sitä lähdetään nostamaan kovaa vauhtia! Tänään minulla on treenipeli P-Suomen ykköstä Roope Kiuttua vastaan Lyseolla alkaen klo 17:30. Peliaika on 1 h + 10 min. Peltomaa arpoi minulle valkeat. Pikapelit meni ainakin varsin hyvin eilen netissä, kun hakkasin ihan pystyyn jonkun FIDE-mestarin (2-0).

PS. Uuden "ammattiblogini" löydät täältä.